LTU Patekote į pirmąjį lietuvišką domeną. Daugiau informacijos

gk2019 2

2019 m. kovo 21 d. vyko Lietuvos mokslų akademijos rengtos ir asociacijos INFOBALT remiamos 9-osios Jaunųjų mokslininkų konferencijos „Fizinių ir technologijos mokslų tarpdalykiniai tyrimai“ baigiamasis etapas.

Šio etapo metu buvo apdovanoti konferencijos laureatai. LMA diplomu už geriausią pranešimą „Lietuviškų priebalsių fonemų požymių lyginamoji analizė“ ir „INFOBALT” trečiąja 1000 eurų vertės stipendija apdovanota Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto podoktorantūros stažuotoja dr. Gražina Korvel.

diplgk

Dr. G. Korvel pristatė vieno iš savo podoktorantūros projekte “Priebalsių analizė ir modeliavimas naudojant jungtinį adityvinės sintezės ir šaltinio-filtro modelio metodą” iškeltų uždavinių rezultatus. Projekto tikslas yra sukurti lietuviškos šnekos priebalsių fonemų dinaminius modelius, kurie generuotų natūraliai skambančius garsus. Šnekos signalas perneša informaciją ne tik apie tariamas fonemas ir jų junginius, prozodiją, bet ir asmens individualybę nusakančius aspektus, tokius kaip pašnekovo emocinė būsena, amžius, savijauta. Visos išvardytos komponentės yra perduodamos vienmačiu signalu. Norint atlikti fonemų signalų modeliavimą, yra svarbu įvertinti parametrus, apibūdinančius tariamą garsą ir kalbančiojo balso akustines savybes, tarpkalbinius skirtumus. Lietuviškų priebalsių fonemų požymių lyginamosios analizės rezultatai buvo aptarti konferencijos metu. Fonemų matematiniai modeliai gali būti naudojami tekstas-į-šneką sistemose, kurių dėka balsu perskaitomas tekstas iš tinklalapių, navigacijos, vertimo ir kitų programų. Fonemų matematiniai modeliai yra reikalingi ne tik kalbos sintezės uždaviniams spręsti. Fonemų modelių poreikis įrodomas daugybe galimų pritaikymų, pavyzdžiui, sprendžiant šnekos sintezės bei atpažinimo uždavinius, atliekant lingvistinius tyrimus, diagnozuojant ar gydant kalbos sutrikimus, mokantis užsienio kalbų ar taisyklingo žodžių tarimo.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku