Spausdinti

Akademikas Eduardas VILKAS

1935–2008

Eduardas Vilkas – Aukščiausiosios Tarybos-Aktkuriamojo Seimo narys, Lietuvos Nepriklausomos valstybės atstatymo akto signataras, Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, profesorius habil. daktaras, vienas žymiausių Lietuvos ekonomistų ir matematikų, dirbęs matematinių ekonomikos metodų srityje (lošimų teorija, matematinė ekonomika, sprendimų priėmimo teorija). Akademiko sukurta matematinės ekonomikos mokslinė mokykla plačiai pripažinta Lietuvoje ir užsienyje.

Eduardas Vilkas gimė 1935 m. spalio 3 d. Gargžduose, amatininko šeimoje. Baigė Gargždų progimnaziją, Klaipėdos mokytojų seminariją, 1958 m. – Vilniaus universiteto Fizikos-matematikos fakultetą, įgydamas matematiko specialybę.

 

E.Vilko sk. seminaras

E.Vilkas su skyriaus darbuotojais svarsto įrodymo teisingumą
(iš kairės – E.Vilkas, V.Bubelis, D. Povilaitytė)

Darbuotojų pasitarimas

OTS darbuotojai aptaria naują straipsnį
(iš kairės – D. Povilaitytė, S.Skėrus, Č. Šimelis, V. Bubelis,  E. Vilkas)

 

1958–1985 m. E. Vilkas dirbo Lietuvos mokslų akademijos Fizikos ir matematikos (dabar – Matematikos ir informatikos) institute, lošimų teorijos srityje. 1964 m. buvo paskirtas Skaičiavimo matematikos sektoriaus, 1967 m. – Operacijų tyrimo sektoriaus (OTS) vadovu, 1979-1985 m. buvo instituto direktoriaus pavaduotojas. Nuo 1985 m. iki mirties buvo Ekonomikos instituto direktoriumi.

 

E.Vilkas konf. atidaryme

Antrosios tarptautinės lošimų teorijos konferencijos, kurią rengė MKI (1971 m.), 
atidayrmas (iš kairės – J. Mockus, E. Vilkas, N.N. Vorobjovas, O. Morgenstein, E.B. Janovskaja, V. Statulevičius)

E.Vilkas skaito praneįimą konf.

Dr. E. Vilkas skaito pranešimą antrojoje tarptautinėje lošimų teorijos konferencijoje

 

1963 m. E. Vilkas apgynė daktaro, o 1973 m. – habilituoto daktaro disertacijas. 1980 m. išrinktas Lietuvos mokslų akademijos nariu korespondentu, 1986 m. – tikruoju nariu (akademiku). 1985 m. buvo išrinktas Mokslų akademijos prezidiumo vyriausiuoju moksliniu sekretoriumi, 1991–2001 m – MA viceprezidentas.

Sutarties pasirašymas

V. Platonovas – Baltarusijos MA Matematikos instituto atstovas (centre) ir V. Statulevičius – MKI direktorius (dešinėje) pasirašo Bendradarbiavimo sutartį. 
Kairėje – MKI direktoriaus pavaduotjas E. Vilkas.

(apie 1979 m.)

 

Talentingas mokslininkas akademikas Eduardas Vilkas parašė 4 mokslines monografijas, 2 mokslo populiarinimo knygas, yra paskelbęs per 80 mokslinių straipsnių.  1977 m. už darbų ciklą „Optimalumo principai lošimų teorijoje“ E. Vilkui buvo paskirta Lietuvos mokslo premija.

Jis parengė ir įteikė spaustuvei dvi populiariosios publicistikos – savo komentarų ekonomikos klausimais knygas („Neramios savaitės Lietuvoje“ – 1992–1994 m. pasisakymai, „Ekonominis Lietuvos veidas“ – 1999–2000 m. spausdinti komentarai). Knygos buvo atspausdintos jau po E. Vilko mirties.

E. Vilkas aktyviai dalyvavo ir tarptautinėje mokslinėje veikloje – buvo dviejų žurnalų, leidžiamų Vakaruose, redkolegijų narys, dalyvavo keliuose tarptautiniuose projektuose.

Su N.N.Vorobjovu

E. Vilkas su buvusiu savo mokslinio darbo vadovu N.N. Vorobjovu (apie 1980 m.)

Tuo pat metu E. Vilkas dirbo  pedagoginį darbą: nuo 1958 dėstė Vilniaus universitete, parengė keliolika mokslų daktarų. 1976 m. E. Vilkui steiktas profesoriaus vardas.

Eduardas Vilkas aktyviai dalyvavo Lietuvos Valstybės gyvenime ir visuomeninėje veikloje. Akademikas pirmininkavo 1988 m. birželio 3 d. Mokslų Akademijoje vykusiame posėdyje, kuriame buvo įkurtas Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis.

1989 m. E. Vilkas buvo išrinktas TSRS liaudies deputatu, 1990-1992 m. buvo Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo narys, Liberalų frakcijos pirmininkas.

1995–2002 m. buvo Privatizavimo komisijos pirmininkas, daugybės ekspertų grupių vadovas rengiant svarbius Lietuvos ekonomikos, švietimo ir kultūros plėtotei dokumentus: Lietuvos mokslo ir technologijų Baltąją knygą, Lietuvos ekonomikos plėtros iki 2015 m. ir 2020 m. ilgalaikes strategijas ir kt.

Veido komentatorius

Akademikas E.Vilkas – „Veido“ komentatorius ekonomikos klausimais

Akademikas Eduardas Vilkas dirbo įvairiose komisijose, dalyvavo konferencijose, spaudoje ir televizijoje.

E. Vilkas aktyviai dalyvavo ir tarptautinėje mokslinėje veikloje – buvo dviejų žurnalų, leidžiamų Vakaruose, redkolegijų narys, dalyvavo keliuose tarptautiniuose projektuose.

Už nuopelnus Lietuvos Respublikai akad. Eduardas Vilkas buvo apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

Akademiko mokiniai, bendradarbiai ir visi jį pažinojusieji prisimena ir vertina jo darbštumą ir pareigingumą, principingumą ir tolerantiškumą, pagarbą ir paprastumą bendraujant su žmonėmis, filosofinį požiūrį, taiklias ir lakoniškas mintis, išsakomas spalvingai ir šmaikščiai, su jumoru, kartais – su truputėliu sarkazmo. Vien pasakymas „...tai būtų tas pats, kaip nuogiems lįsti į dilgėles...“ ko vertas!

Akademikas Eduardas Vilkas mirė 2008 m. gegužės 18 d., palaidotas Vilniuje, Antakalnio kapinėse.



Parengė V. Dragūnienė