Spausdinti

dil01a

Pasaulinė Covid-19 pandemija paveikė net tik kiekvieno iš mūsų gyvenimo ir darbo sąlygas, bet ir atskleidė, kad įmonės, užsiimančios informacinių technologijų vystymu, yra pačios stipriausios nuo pandemijos kenčiančiose ekonomikose. Šiuo metu sparčiausiai besivystančios technologijos yra susijusios su dirbtinio intelekto, o jeigu tiksliau mašininio mokymosi, taikymu įvairiose srityse, pradedant nuo marketingo, finansų ir baigiant žemės ūkiu, medicina ir net kosmoso tyrinėjimu.

Nuolat augant kompiuterių, o ypač grafinių procesorių pajėgumams, ir stambioms IT kompanijoms kaip Google, Facebook besidalinant kuriama programine įranga ir technologijomis, tai leidžia greitai ir nesudėtingai bandyti panaudoti dirbtinio intelekto metodus tiek kasdieniame gyvenime, tiek versle.  Šis procesas lėmė, kad vis dažniau ir dažniau susiduriame su automatizuotais sprendimais, kurie mums bando patarti, pasiūlyti ar padėti. Tai sukuria dinaminę ir nuolat besivystančią mokslo ir technologijų aplinką, su vis naujais iššūkiais ieškant tikslesnių ir efektyvesnių egzistuojančių dirbtinio intelekto sprendimų ar bandant dirbtinį intelektą pritaikyti naujiems uždaviniams spręsti. Savo ruožtu tai veda prie vis mažesnių ir specifinių uždavinių ar problemų sprendimų, kuriems spręsti reikia ne tik kompiuterių ir programinės įrangos, bet ir gilesnių teorinių ir praktinių žinių, taip pat specializuotos įrangos. Tuo tikslu 2020 m. spalio 23 d. Matematikos ir informatikos fakulteto tarybos sprendimu Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institute įkurta Dirbtinio intelekto laboratorija. Laboratorija įkurta bendradarbiaujant su UAB „Neurotechnology“.

dil02Laboratorijos tikslas – žinių praktinis pritaikymas sprendžiant aktualias mokslo ir technologijų taikymo problemas, susijusias su dirbtiniu intelektu, mašininiu mokymusi, automatizavimo ir robotikos technologijomis.

Laboratorijos vizija – tarptautinio lygio taikomojo kompiuterių mokslo centras vienijantis mokslo ir verslo interesus vystant ir plėtojant dirbtinio intelekto metodus ir technologijas, ugdantis tarptautinio lygio specialistus darbui dirbtinio intelekto tyrimų ir taikymų srityse.

dil03Dirbtinio intelekto laboratorija suteiks aplinką, kurioje studentai (bakalaurai, magistrai ir doktorantai) vadovaujami Matematikos ir informatikos fakulteto mokslininkų galės atlikti taikomuosius mokslinius tyrimus kuriuose naudojami dirbtinio intelekto, mašininio mokymosi metodai, automatizavimo ir robotikos technologijos, bei pagal juos parengti savo bakalauro ar magistro darbus, atlikti praktikas ir vėliau tęsti pradėtus tyrimus doktorantūroje; vykdyti eksperimentus ir tyrimus susijusius su studijomis doktorantūroje. Dirbtinio intelekto laboratorijos darbas bus nukreiptas į kompetencijų dirbtinio intelekto srityje ugdymą tiek fakulteto viduje tiek išorėje bendraujant su verslu ir valstybinėmis organizacijomis. Dirbtinio intelekto laboratorijoje dirbantys mokslininkai sieks vykdyti projektus su verslo organizacijomis, kurie būtų aktualūs mokslui ir skatintų inovacijas versle.

Į laboratorijos veiklą bus siekiama įtraukti ne tiks studentus, bet ir kitų Vilniaus universiteto padalinių darbuotojus, bei kitus didelę patirtį ir gerą reputaciją turinčius fizinius ir juridinius asmenis.