Spausdinti


geles

 

2023 m. sausio 22 d. eidamas 86-uosius metus, mirė ilgametis instituto darbuotojas
docentas fizinių mokslų habilituotas daktaras Regimantas Ričardas PLIUŠKEVIČIUS.

Atsisveikinimas vyks vasario 1 d., trečiadienį, nuo 12.30 val. iki 15.30 val. laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“ (Ąžuolyno g. 10, Vilnius).
Urna išnešama vasario 1 d. 15.30 val. Laidojamas Vilniaus Sudervės kapinėse.

 

R. R. Pliuškevičius gimė 1937 m. liepos 10 d. Šiauliuose.  1961 m. baigė Vilniaus universitetą.

1963–1967 m. buvo SSRS Mokslų akademijos Matematikos instituto Leningrado skyriaus aspirantas.

Daktaro disertaciją Regimantas Pliuškevičius parengė ir 1967 m. sėkmingai apgynė SSRS Mokslų akademijos V. Steklovo matematikos instituto Sankt Peterburgo skyriuje; habilituoto mokslo daktaro disertaciją apgynė 2002 m.

Visą gyvenimą R. R. Pliuškevičius dirbo akademinį darbą. Nuo 1961 m. – Fizikos ir matematikos instituto (kuris 1977 m. buvo pervadintas Matematikos ir kibernetikos institutu, 1990 m. – Matematikos ir informatikos institutu, o nuo 2018 m. – Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutu) mokslininkas, 1993–2015 m. – Matematinės logikos skyriaus vadovas. Jis vadovavo visoms šiame skyriuje vykdytoms matematinės logikos srities planinėms temoms, Lietuvos mokslo ir studijų fondo finansuotiems projektams, CoLogNET: Europe's Network of Excellence in Computational Logic projektui (2003–2004 m.), buvo nuolat veikiančio mokslinio seminaro „Matematinė logika ir jos taikymai“ vadovas.

Mokslinį darbą Regimantas dirbo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje: 1978 m. Matematikos centre (dab. Centrum Wiskunde & Informatica) Amsterdame, Nyderlandų Karalystėje, 1980 m. Jungtinių Amerikos Valstijų mokslo centruose Stanfordo, Kornelio, Rice, Masačiusetso technologijos ir kt. universitetuose.

Greta mokslinės veiklos, Regimantas nuolat dirbo ir pedagoginį darbą. Nuo 1966 m. jis dėstė įvairius matematinės logikos bei diskrečiosios matematikos kursus Vilniaus universitete, Vytauto Didžiojo universitete, Lietuvos edukologijos universitete, Vilniaus Gedimino technikos universitete. Taip pat skaitė specialiuosius kursus doktorantams; buvo Bergeno universiteto Norvegijoje (1993–1994 m.), Upsalos universiteto Švedijoje (1995 m.), Mančesterio universiteto Didžiojoje Britanijoje (2000 m.) kviestinis profesorius.

Doc. habil. dr. R. R. Pliuškevičius buvo Matematikos ir informatikos instituto Mokslinės tarybos narys (keletą kadencijų), tarptautinio žurnalo „Lithuanian Mathematical Journal“ Tarptautinės redakcinės tarybos narys, Lietuvos matematikų draugijos bei Amerikos matematikų draugijos narys, ilgametis referatyvinių žurnalų „Computing Reviews“ bei „Mathematical Reviews“ referentas.

Doc. habil. dr. Regimantas Ričardas Pliuškevičius yra vienas iš matematinės logikos vystymo Lietuvoje pradininkų, subūrė ir prisidėjo ugdant matematinės logikos specialistus. Jam vadovaujant buvo apgintos 6 mokslų daktaro disertacijos. Regimanto mokslinių interesų sritis – neklasikinės (modalumo, dinaminės, laiko, žinių) logikos, jų įrodymo teorijos (įrodymo paieškos metodai, išsprendžiamumas, įrodymo paieškos baigtinumas) ir taikymai informatikoje.

Doc. habil. dr. R. R. Pliuškevičius yra daugiau kaip 120 mokslinių publikacijų autorius, didžioji dalis kurių išspausdinta tarptautiniuose ir užsienio leidiniuose, parašė knygą „Susipažinkime su matematine logika“ (1983). Regimantas dalyvavo ir skaitė pranešimus daugelyje tarptautinių bei nacionalinių mokslinių konferencijų. Nuo 2015 m., jau būdamas Instituto afilijuotasis mokslininkas, kartu su bendraautoriais rengė ir publikavo keletą straipsnių prestižiniuose tarptautiniuose žurnaluose. Iki dabar jo darbus cituoja daugelis pasaulio mokslininkų. Regimanto 2001-2022 m. publikacijos, tinklalapis.

Doc. habil. dr. Regimantas Ričardas Pliuškevičius išliks kolegų atmintyje kaip visada draugiškas profesionalus, nepralenkiamas matematinės logikos žinovas – autoritetas Lietuvoje.

Reiškiame nuoširdžią užuojautą artimiesiems...