Spausdinti

2021 12 20 damss konferencija900x367DAMSS-2022 dalyviai

damss 2022 1Prof. dr. Konstantinos Diamantaras (International Hellenic University, Greece)Pirmosiomis gruodžio mėnesio dienomis matematikos ir informatikos srities mokslininkus iš Lietuvos ir Europos universitetų bei įmonių, kurios prisideda remdamos mokslą, atstovus subūrė tarptautinė konferencija „Duomenų analizės metodai programų sistemoms“ (DAMSS-2022).

Pagrindinis konferencijos tikslas – supažindinti dalyvius su Lietuvos ir užsienio universitetuose vykdomais moksliniais tyrimais duomenų mokslo ir programinės įrangos inžinerijos srityse. Kadangi DAMSS-2022 organizuojama kiekvienais metais – šiemet tai jau tryliktas kartas – jos formatas jau yra patikrintas, leidžiantis keistis naujomis idėjomis tarp mokslininkų bendruomenės.

Konferenciją DAMSS-2022 kiekvienų metų gruodžio pradžioje organizuoja Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutas (DMSTI). Šiais metais ji vyko gruodžio 1-3 dienomis viešbutyje „Europa Royale Druskininkai“. Už renginio turinį ir sėkmę atsakingi dr. Jolita Bernatavičienė ir habil. dr. Gintautas Dzemyda. Pasak prof. G. Dzemydos, DAMSS-2022 yra pagrindinė kasmetinė Lietuvos informatikų susitikimo vieta. 

Mokslo ir verslo bendradarbiavimas

damss 2022 2Diskusijos pranešimų metuKiekvienas konferencijos dalyvis turi savo tikslų: vieni suranda naujas bendradarbiavimo galimybes, kiti pasidalina patirtimi giminingų tyrimų srityse, įvertina vykdomų tyrimų tendencijas ir jų aktualumą, poreikį rinkai.

Konferencijos temos apima dirbtinį intelektą, didžiuosius duomenis, duomenų mokslą, gilųjį mokymąsi, bioinformatiką, blokų grandinių technologijas, verslo taisyklių programinės įrangos inžineriją. Pranešėjai dalinasi naujovėmis apie  skaitmenines technologijas, didelio našumo skaičiavimus, mašininį mokymąsi, medicininę informatiką. Renginio metu diskutuojama apie  švietimo duomenų modeliavimą, ontologinę inžineriją, optimizavimą duomenų moksle, signalų apdorojimą, daugiamačių duomenų vizualizavimo metodus.

„Pirmosios pažintys mokslo pasaulyje dažnai tampa ilgalaikio bendradarbiavimo pagrindu. Pristatymai reikalauja daug energijos, tačiau kolegų ir verslo atstovų susidomėjimas atperka įdėtas pastangas,“ – dalyvavimo privalumus išskiria VU MIF Strategijos ir bendrųjų reikalų prodekanė doc. dr. Jurgita Markevičiūtė.

damss 2022 6Prof. dr. Audronė Jakaitienė (Vilniaus universitetas)Ją papildo dr. Audronė Jakaitienė, kuri DAMSS-2022 metu pasisėmė ne tik idėjų:  „Konferencijoje nutiko du smagūs dalykai. Pirmas – per reklamos pertrauką doc. dr.  Eimutis Karčiauskas atkreipė dėmesį į Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) atliekamas Valstybinių brandos egzaminų (VBE) duomenų statistines analizes. Buvo klausiama, ar atsirastų norinčių užsiimti gilesniais skaičiavimais, nei yra NŠA tinklapyje. Pasidalinau jau atlikta  DMSTI matematikos ir lietuvių kalbos ir literatūros VBE rezultatų analize, kuri publikuota monografijoje „(Ne)Išmatuojamas švietimo efektyvumas ir našumas“ ir trijuose mokslo straipsniuose.“ Šio užsimezgusio ryšio rezultatas – profesorius paviešino šią informaciją „Facebook“ grupėje „Matematikos mokymas“ ir planuoja atlikti panašias analizes IT VBE rezultatams“.

„Antras nuostabus dalykas – UAB „Vinted“ sutiko dalyvauti magistro programos „Sistemų biologija“ kurse „Science forum“, kur magistrantams pasakos, kaip įgytas žinias panaudoti versle,“ – apie užsimezgusį mokslo ir verslo bendradarbiavimą pasakoja dr. A. Jakaitienė. Pirmas pranešimas numatomas sausio 5 dieną. Be to „Vinted“ planuoja tapti  magistro programos „Sistemų biologija“ socialinis partneris.

Nuo seminaro iki tarptautinės konferencijos

DAMSS-2022 renginio idėja kilo 2009 m. Matematikos ir informatikos institute, kuris dabar yra Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutas. Tuo metu suorganizuotame seminare dalyviai išgirdo šešiolika pranešimų. Renginio idėją parėmė Lietuvos mokslų akademija ir Lietuvos kompiuterininkų sąjunga. Tai sulaukė pritarimo tiek Lietuvos mokslininkų bendruomenėje, tiek užsienyje, todėl renginys iš nedidelio formato seminaro išaugo į tarptautinę trijų dienų konferenciją.

Šių metų konferencijoje pristatytas 81 pranešimas, dalyvavo 121 dalyvis iš 10 Europos šalių. DAMSS-2022 dalyvavo mokslininkai iš šešių Lietuvos universitetų.

Plenarinius pranešimus perskaitė Prof. Konstantinos Diamantaras (Graikija), Prof. Dr. Pasi Fränti (Suomija), Jevgenij Gamper (Lietuva, Vinted), Prof. Dr. Eligius M.T. Hendrix (Ispanija), Prof. Dr. Audronė Jakaitienė (Lietuva, VU), Dr. Dmitry Podkopaev (Lenkija), Dr. Giovanna D’Inverno (Italija).

Prie konferencijos rėmimo prisideda net septynios IT įmonės, pasak organizatorių, tai parodo kad konferencijos temos aktualios ir verslui.

Generaliniai rėmėjai: „Neurotechnology“, „Novian“, „Vinted“

Rėmėjai: „Asseco Lietuva“, „Baltic Amadeus“, „NetCode“, V“isorių informacinių tecnologijų parkas“.

DAMSS-2022 konferencijos akimirkos:

damss 2022 3 damss 2022 4
damss 2022 5 damss 2022 6

 

Nuotraukų autorius Gediminas Navickas